Skip to main content

Lipoedeem


LIPOEDEEM IS EEN CHRONISCHE, NIET TE GENEZEN, VEELAL PIJNLIJKE ZIEKTE MET EEN BOVENMATIGE TOENAME VAN VETWEEFSEL OP DE BENEN, DE HEUPEN, DE BILLEN EN/OF DE ARMEN. DOOR EEN STOORNIS IN HET LYMFESTELSEL WORDT WEEFSELVOCHT ONVOLDOENDE AFGEVOERD EN ONTSTAAN ER PIJNLIJKE ZWELLINGEN (LYMFOEDEEM).
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).
Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend is dat bij lipoedeem de vaak dikke benen,ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Handen en voeten zijn echter nooit aangedaan in tegenstelling tot lymfoedeem.
Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar. Je spreekt dan van een liplymfoedeem ook wel lymfolipoedeem genoemd. Regelmatig is er ook een combinatie met spataderen.

Diagnose

Lipoedeem kent verschillende stadia. Wilt u weten of u de ziekte lipoedeem hebt, vraag het aan uw huisarts. Mocht deze het niet weten, dit gebeurt regelmatig, vraag dan een verwijzing voor een dermatoloog of een huidtherapeut.

Soms is het wenselijk om naast een huidspecialist ook andere (para)medici in te schakelen, denk aan een diëtiste, een psycholoog of een chirurg. Een chirurgische ingreep in de vorm van liposuctie kan in een vergevorderd stadium de functionaliteit van het lichaam verbeteren, pijnklachten en zwelling verminderen en uw fysieke uiterlijk en kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.
Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Hormonen spelen een rol; soms is een schildklierafwijking de oorzaak.

Wat kan BeauTec voor u doen?

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan de huidspecialist u behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen, zorgt de deze er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert meestal de pijn. De huidspecialist kan u ook met speciale apparaten behandelen; zoals de mechanische warmtemassage Reaction van Viora.

Na lymfdrainage volgt in veel gevallen het zwachtelen (compressietherapie) van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt u vaak ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies om licht te sporten (zwemmen is zeer aan te raden). Heeft u elastische kousen, dan raden wij u aan deze altijd te dragen.

0
    0
    Uw mandje
    Your cart is emptyReturn to Shop