Elektrische Epilatie


Elektrische epilatie is geschikt voor:

 • Relatief kleine oppervlaktes, zoals haar in het gezicht;
 • Alle haarkleuren;
 • Grijze, witte, blonde en rode haren die niet met licht- of lasertherapie verwijderd kunnen worden;
 • Dunne haren die niet met lichttherapie (laser, IPL, VPL) verwijderd kunnen worden.

Behandeling

De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden een voor een behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. Soms reageert de huid gevoelig op de behandeling: hij wordt rood en er komen pukkeltjes.

Resultaat

Helaas is een haar na één behandeling niet definitief verwijderd. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals de groeicyclus van de haren en het herstellend vermogen van het lichaam.

Groeicyclus

Haren doorlopen een bepaalde groeicyclus met verschillende fases. Alleen in de groeifase zit de haar nog vast in de haarwortel en is de behandeling effectief. Niet alle haren zijn op hetzelfde moment in de groeifase; een deel van de haren is dus onzichtbaar aan de oppervlakte van de huid.

Herstellend vermogen van het lichaam

Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat er een haar gevormd wordt. Na één behandeling met elektrische epilatie worden helaas niet al deze cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding weer te gaan herstellen. Ook bij elektrische epilatie is dit het geval. Vanuit de cellen die niet beschadigd zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden.

Duur

De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak. Het doel van de behandeling is haarvermindering. Er kan geen garantie geboden worden dat het behandelgebied volledig haarloos wordt. Er kunnen altijd weer nieuwe haren ontstaan, bijvoorbeeld tijdens de menopauze en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Onderhoudsbehandelingen kunnen een tot twee keer per jaar nodig zijn om nieuwe haren weer te verwijderen.

Voordelen van elektrische epilatie zijn:

 • Het werkt bij bijna alle soorten haar (ongeacht kleur en dikte);
 • Na de behandeling zijn (meestal) alle haren weg;
 • Het is per behandeling goedkoper dan licht- of laserbehandelingen;
 • De behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering (mits u voldoende aanvullend verzekerd bent).

Nadelen van elektrische epilatie zijn:

 • De behandeling is tijdrovender in vergelijking met de licht- of laserbehandelingen;
 • De behandeling is daarom niet geschikt voor grote oppervlakten;
 • De behandeling kan wat gevoeliger zijn dan licht- of laserbehandelingen;
 • Om goed te kunnen behandelen moeten de haren enkele millimeters lang zijn.

Alternatieve behandelmethodes: Lichttherapie (laser, fotothermolyse, IPL, VPL)

Als de haren dik en donker zijn, of als het behaarde oppervlak groot is en elektrische epilatie te tijdrovend wordt, zal de huidtherapeut behandeling met de laser of fotothermolyse (IPL: intense pulsed light of VPL: variable pulsed light) aanbevelen. Gepigmenteerde (zwarte en donkerbruine haren) kunnen zowel met elektrische epilatie als met licht- of laserapparatuur behandeld worden. Grijze, witte, blonde en rode haren zijn lastiger te verwijderen met lichttherapie.
Omdat de huidtherapeut de behandeling niet haartje voor haartje aanpakt maar meerdere haren tegelijk, kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandeld worden. De meeste apparaten hebben een koelsysteem dat de bovenlaag van de huid beschermt en het prikkelende gevoel van de behandeling vermindert. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Voorbereiding

Stop vier weken voor de behandeling met harsen, epileren of andere vormen van ontharing. De haren mogen wel tussen de behandelingen door kort geknipt of geschoren worden en u mag ontharingscrème gebruiken. Zorg ervoor, dat de haren tijdens de behandeling lang genoeg zijn om met een pincet te pakken.

Nazorg

Gebruik UVA- en UVB bescherming: vermijd de eerste zes weken het zonlicht, de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes. Bescherm de huid om verkleuring te voorkomen.

Tarief Electrische Epilatie

Vanaf €24,50 per kwartier
> Voor elektrische epilatie of lichttherapie heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Vergoeding is afhankelijk van het type behandeling en de voorwaarden van de zorgverzekering.

Bezoek ons

Clausplein 2
5611 XP Eindhoven

Volg ons

LinQxx - Lokaal gevonden worden
0